Kampklar til klimaplan
80% plastik skal reddes fra de danske forbrændningsovnene i 2030 – men hvordan?
Hvis klimaplanen skal i mål til tiden, har vi travlt. Vi er klar, når du er.
Der er meldt klart ud: Danmark skal reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030 i forhold til 1990. Det betyder ændringer. Især for vores håndtering af plastikaffald. I dag forbrænder eller deponere vi i hele verden cirka 90 % af den samlede mængde plast affald, i Danmark er det cirka 70 %. Det er en stor årsag til drivhusgasudledning, spild af jordens fossile energireserver og unødig belastning for natur og miljø.
Helt konkret i forhold til klimaplanen betyder det, at der skal fjernes 80 % plastikaffald fra forbrændingsovnene i 2030.
Det er et mål, der skruer helt op for ambitionsniveauet, og udfordrer hvordan vi inden for de år får alt vores plastikaffald til at indgå i fornuftige cirkler.
Men hvordan
kommer vi i mål?
Der er behov for ildsjæle med den rigtige viden og erfaring til at skabe de rigtige, cirkulære betingelser for at redde mere plastik.
Traditionelle genanvendelsesprocesser flytter ikke de store mængder. Det plastikaffald, vi i dag kategoriserer som egnet til genanvendelse, er oftest helt rene eller ensartede fraktioner.
Det er forholdsvis simple metoder, som man har anvendt i årtier, og derfor også konkurrencedygtige metoder. Det er meget godt, men har tydeligvis ikke ændret det store billede.
Det kræver helt anderledes omfattende processer at redde det beskidte og blandede plastikaffald fra danskernes hjem, butikker og virksomheder.
Cirkulære processer, der giver mulighed for at genanvende dansk plastikaffald, kræver udvikling, før det bliver til en anvendelig råvare, der kan indgå i en produktion til færdige produkter som plastikposer, spande, beholdere, møbler o.l.
Og det ser ikke ud til, at der i Danmark er nogle holdbare løsninger lige om hjørnet.
Men vi har snydt lidt i forvejen. Vi har været i gang siden 2014. I dag har vi 100% cirkulære løsninger klar til at udnytte det blandede og beskidte plastik fra danskernes egne hjem og erhverv.
Men hvordan vi kommer helt i mål – det er i høj grad et spørgsmål om mere efterspørgsel. Lige nu bliver vi ofte overhalet indenom af billigere og bedre nyvarer, der tvinger alle initiativer for genanvendelse af problematiske plastikaffald i knæ. Kun nogle få show-cases, som i virkeligheden ikke flytter de store mængder, får lov at stå tilbage som en ligegyldig galionsfigur, uden reelt indhold. Det er ikke nok, og det er ikke fair.
Det er tid til at tage ansvar – og du kan starte lige her: Vælg FAIR Plastic
SE ALLE ARTIKLER
Bliv klogere på plastik og cirkulære løsninger med Kenneth Kaasgaard
Please feel free to stalk me on LinkedIN
Vil du vide mere?
– Powered by –