Lev lineært. Dø ung.

Vi kan ikke bare blive ved med at sætte ild til vores problemer. Og håbe på, at de forsvinder. Det er tid til at tage ansvar.
I 2030 skal 80% plastikaffald reddes fra forbrændingsovnene.

Plastik er et af de bedste eksempler, vi har på, hvor kortsigtet den lineære økonomi er, og de fatale konsekvenser den efterlader sig. 

Herhjemme i Danmark kan vi hurtigt blive enige om, hvor galt det står til, når vi kigger på alle de andre.

Plastikaffaldet flyder, og floder med plastik kvæler verdenshavene. Nye øer opstår, men ikke som i gamle dage med vulkaner og fast grund under fødderne. Plastikplagen har sendt os ud på gyngende grund. 

Men i Danmark har vi styr på det. Når vi selv skal sige det. Men vi kan ikke bare blive ved med at sætte ild til vores problemer. Og håbe på, at de forsvinder. Det er tid til at tage ansvar. 

 

Men vi kan ikke bare blive ved med at sætte ild til vores problemer. Og håbe på, at de forsvinder. Det er tid til at tage ansvar.

I dag kaster vi over 200.000 tons dansk plastikaffald direkte ud af vinduet. Helt konkret har vi,  ifølge beregninger fra EU, mulighed for at halvere CO2-udledningen ved at fjerne plastikaffaldet fra den traditionelle, lineære proces, der ofte ender i forbrændingsovnene. Og så er det jo sund fornuft at bevare og udnytte vores fossile energiressourcer i cirkulære processer. 

Efter årtier er det ikke lykkedes at finde en holdbar løsning på forbrændingsproblemet for plastikaffald. Nu har Danmark endelig fået en ambitiøs klimaplan, med et klart mål: 80 % af plastikaffaldet fra forbrændingsovnene skal være fjernet i 2030.

Tak for det.

Danmarks vigtigste ressource 

I Danmark har vi ikke mange fossile ressourcer at byde på. Alligevel kigger resten af verden ofte Danmark over skuldrene for at gennemskue, hvorfor vi klarer os så godt, som vi gør. Vores vigtigste ressourcer er ikke noget, man bare lige graver op af jorden. Det er heller ikke plastik. 

Vores viden og evne til at skabe nye, kreative løsninger er vores absolut mest værdifulde, nationale ressource. Det åbner op for nye muligheder. Det realiserer nye og ikke mindst særdeles vigtige mål. Og det er præcis det, den nye klimaplan har brug for. 

Klimaplanen har skruet helt op for ambitionsniveauet, og der er behov for ildsjæle, der brænder for at gøre det umulige plastikaffald til en anvendelig råvare. En cirkulær proces med blandet og beskidte plastikaffald fra danskernes hjem, butikker og virksomheder er ikke nogen let sag.

Det skal give os mulighed for at genanvende vores eget plastikaffald. Igen og igen. Og der skal skabes flere grønne arbejdspladser i vores lokalsamfund. Men viljen skal næres. Og uden et økonomisk grundlag og bred konsensus og opbakning er ambitionerne ikke andet end tom snak. 

Vi har snydt lidt i forvejen med FAIR Plastic

Vi har været i gang siden 2014. Og i dag har vi en holdbar løsning, der sætter helt nye standarder for genanvendelse af det plastik, der i dag ikke bliver udnyttet ordentligt. Det er ikke bare teori. Vi er allerede i gang.

Men vi har brug for din hjælp. For at få hele den cirkulære proces til at hænge sammen er det nødvendigt at stille krav til dit plastik:

Smid miljørigtigt ud. Og køb lige så miljørigtigt ind igen.

Der er stor forskel på genanvendt plastik. Og det er ikke lige meget, hvad du køber. Men det er ikke nemt at kende forskellen. Og det bliver ikke nemmere at træffe det miljørigtige valg, når nyproduceret plastik med optimale kvalitetsstandarder frister med de laveste priser. Det er en let sag at finde på undskyldninger og sno sig uden om det miljørigtige valg. Men det ændrer ikke på, at når vi vælger at købe nyproduceret plastik, eller for den sags skyld kun traditionel, genanvendt plastik, ender vi med at være the missing link i den cirkulære proces, så den ikke længere hænger sammen. 

Der er ingen af os, der har nok i os selv. Vi må alle bidrage til at få den cirkulære proces til at lykkes. Det er tid til at gøre en forskel. Og med FAIR Plastic er du allerede godt i gang – start her.  

Vi er med dig. Hele vejen.

 

J

SE ALLE ARTIKLER

Bliv klogere på plastik og cirkulære løsninger med Kenneth Kaasgaard

Please feel free to stalk me on LinkedIN

Vil du vide mere?

9 + 4 =

– Powered by –

Share This
0
    0
    Din kurv