Det ser sort ud
Genanvendt plastik bliver KNOCKOUTET af corona

Det ser sort ud. Oliepriserne sender store dele af plastikindustrien ud i en champagnerus, og nu sprøjtes der nyproducerede plastikråvarer ud som aldrig før. Det er ikke fair.

Det er ikke bare en lussing på kinden. Det er en knytnæve i ansigtet fra den verdensomspændende pandemi, der har slået stort set alt bæredygtigt plastik ud af kurs. De lave oliepriser skaber hidtil usete lave priser på virgin-plastik, og giver store dele af plastikindustrien og dens kunder en kortsigtet mulighed for høje indtjeninger. Og i en champagnerus sprøjtes der nu plastik ud med nyproducerede plastikråvarer som aldrig før.

Men det sker på bekostning af den vigtige genvindingsindustri. Det kvæler alle bæredygtige initiativer og udvikling, og det slukker håbet for at gøre en forskel, netop hvor et nyt dansk projekt står med konkrete muligheder for at løse store dele af problemerne med plastikaffald.

Nu kan vi i Danmark genanvende det beskidte og blandede plastikaffald fra danskerne egne hjem, butikker og virksomheder. Det er et kæmpe skridt fremad for bæredygtigt plastik.

Men om det bliver knockoutet af corona står eller falder på hvad vi efterspørger. Stiller vi krav til det plastik vi køber? 

Hvor er viljen til handling?

Er bæredygtighed bare noget, vi skal snakke om? Vi taler om Danmark som en grøn stormagt, men hvis der ikke er vilje til handling, kan vi lige så godt nøjes med at stifte en social kaffeklub. Læne os tilbage. Og vente på at nogle overhaler os indenom og sætter sig på fremtidens cirkulære løsninger.

Der er behov for bæredygtige og cirkulære løsninger. Især for plastik. Kursen for den lineære økonomi har en endestation: Klimaplan 2030.

Det er alarmerende kritisk, at vi også i Danmark vender tilbage til den lineære økonomi og dumper stort set al bæredygtigt plastik. Og så er det oven i købet særdeles profitabelt.

Med FAIR Plastic står vi med nye muligheder for at redde enorme mængder plastik, der ikke udnyttes ordentligt. Vi har mulighed for at sætte en stopper for den unødvendige overproduktion af nyt plastik og i stedet udnytte vores fossile energireserver i cirkulære processer.

Vores cirkulære løsninger kan ikke konkurrere én til én mod den enorme, lineære økonomi, som er bygget op over 50 år, endnu.

Til gengæld kan vi konkurrere 100 % på at skabe fundamentet til den nye og helt nødvendige, cirkulære økonomi, som i fremtiden vil kunne give os et samfund uden de ubegribelige konsekvenser, den kortsigtede og profitbaserede, lineære økonomi har skabt for os alle, en økonomi, der er baseret på overproduktion og vækst. Og effekten af køb-smid-væk-kulturen. En idé, der blev født, da hele verdenssamfundet også stod i en krise efter 2. verdenskrig.

Nu står vi der igen, midt i en krise, der påvirker hele verdenssamfundet. Men det vil ikke slå os ud af fatningen i Danmark, vel?

 

Vi er klar til handling, når du er klar.

 

J

SE ALLE ARTIKLER

Bliv klogere på plastik og cirkulære løsninger med Kenneth Kaasgaard

Please feel free to stalk me on LinkedIN

Vil du vide mere?

5 + 1 =

– Powered by –

Share This
0
    0
    Din kurv