Klimaplan 2030

Vilkårene for genanvendt plastik er hårde: dø ung og lad bare potentialet smuldre

Der er potentiale i dansk plastikaffald og nu skal energiressourcerne endelig reddes:
80% plastikaffald skal fjernes fra forbrændingsovnene i 2030

Vi kan hurtigt blive enige om, hvor galt det står til, når vi kigger på alle de andre.

Plastikaffaldet flyder, og floder med plastik kvæler verdenshavene. Nye øer opstår, men ikke som i gamle dage med vulkaner og fast grund under fødderne. Plastikplagen har sendt os ud på gyngende grund.

Men i Danmark har vi styr på det. Når vi selv skal sige det.

Men vi kan ikke bare blive ved med at sætte ild til vores problemer. Og håbe på at de forsvinder. Det er tid til at tage ansvar.

I dag kaster vi over 215.000 tons dansk plastikaffald direkte ned i skærsildens flammer. Og for at holde gang i kedlerne, importeres en stor mængde plastikholdt affald fra udlandet.

Helt konkret kan vi halvere CO2-udledningen ved at fjerne plastikaffaldet fra den traditionelle lineære proces, der ender i forbrændingsovnene, og i stedet genanvende plastikaffaldet i cirkulære processer.

Efter 15 år er det ikke lykkedes, at finde en holdbar løsning på forbrændingsproblemet for plastikaffald. Nu har Danmark endelig fået en ambitiøs klimaplan, med et klart mål:

80% af plastikaffaldet fra forbrændingsovnene skal være fjernet i 2030.

Tak for det.

Danmarks vigtigste ressource? 

I Danmark har vi ikke mange fossile ressourcer at byde på. Alligevel kigger resten af verden ofte Danmark over skuldrende, for at gennemskue hvorfor vi klarer os så godt, som vi gør. Vores vigtigste ressourcer er ikke noget man bare lige graver op at jorden. Det er heller ikke plastik.

Vores viden og evne til at skabe nye kreative løsninger er vores absolutte mest værdifulde nationale ressource. Det åbner op for nye muligheder. Det realisere nye og ikke mindst særdeles vigtige mål.

Og det er præcis det, den nye klimaplan har brug for.

Klimaplanen har skruet helt op for ambitionsniveauet og der er behov for ildsjæle der brænder for at gøre det umulige plastikaffald til en anvendelig råvare.

En cirkulær proces med blandet og stærkt forurenet plastikaffald fra danskernes husholdninger, butikker og virksomheder er ikke nogen let sag.

Det skal give os mulighed for at genanvende vores eget plastikaffald. Igen og igen. Og der skal skabes flere grønne arbejdspladser i vores lokalsamfund.

Men viljen skal næres. Og uden et økonomisk grundlag og politisk konsensus er ambitionerne ikke andet end tom snak.

Dog, har vi med FAIR Plastic snydt lidt i forvejen.

Vi har været i gang siden 2014. Og i dag har vi en holdbar løsning der sætte helt nye standarder for genanvendelse af det plastik der i dag går op i røg.

Det er ikke bare teori. Vi er allerede i gang og du kan bestille lige her: Bestil FAIR Plastic

Men vi har brug for din hjælp. For at få hele den cirkulære proces til at hænge sammen er det nødvendigt at stille krav til dit plastik:

Smid miljørigtigt ud. Og køb lige så miljørigtigt ind igen. 

Der er stor forskel på genanvendt plastik. Og det er ikke lige meget hvad du køber. Men det er ikke nemt at kende forskellen. Og det bliver ikke nemmere at træffe det miljørigtige valg, når ny-produceret plastik med optimale kvalitetsstandarder frister med de laveste priser. 

Det er en let sag at finde på undskyldninger og sno sig uden om det miljørigtige valg.

Men det ændrer ikke på, at når vi vælger at købe ny-produceret plastik, eller for den sag skyld traditionel genanvendt plastik, ender vi med at være ‘the missing link’ i den cirkulære proces, så den ikke længere hænger sammen.

Der er ingen af os, der har nok i os selv. Vi må alle bidrage til at få den cirkulære proces til at lykkes. Det er tid til at gøre en forskel. Og med FAIR Plastic er du allerede godt i gang.

 

Vi er med dig. Hele vejen.

Vil du vide mere?

1 + 4 =

– Powered by –

Share This
0
    0
    Din kurv